Wat leerde jij van Corona?

Deze blog schreef ik al van de zomer en net als zovelen hoopten we dat we nu een stuk verder zouden staan. Dat blijkt helaas niet zo te zijn. En daarom is het nog steeds waardevol om bij stil te staan: Wat leer jij van Corona?

Op het moment dat de omgeving ineens anders is, moet je wel nieuw gedrag laten zien. Als een dwingend duwtje in de rug. Vanuit veranderperspectief is deze corona pandemie heel waardevol.

Jaren terug heb ik veel teams begeleid in de stap naar het nieuwe werken. En dat kwam best moeizaam van de grond. Tot vorig jaar, toen we van de ene op de andere dag 100% thuis werkten. Natuurlijk met de nodige opstart issues en gênante video-momenten, maar alle hobbels werden genomen, omdat we wel moesten.

Nu er weer langzamerhand meer kan, is dit het ideale moment om bewust keuzes te maken wat je voor jezelf, je team of je organisatie leert van deze periode. Wat is voor jou de optimale mix tussen thuis en op kantoor? Hoe kun je de nieuwe dienstverlening aan klanten blijvend integreren?

Naast deze praktische kant om de vruchten te plukken van het afgelopen jaar, nodig ik je graag uit om ook te reflecteren op de meer persoonlijke lessen die je hebt geleerd.

Ter inspiratie vertel ik je graag over één van mijn lessen. Mijn man, in de culturele sector, en ik zijn al jaren zorgeloze ondernemers. Aan die zorgeloosheid kwam vorig jaar abrupt een einde toen er bij ons beiden in maart 2020 grote kruisen in onze agenda kwamen. Als zeepbellen die stuk plopte, verdwenen al mijn afspraken binnen no time uit mijn agenda. De controlfreak in mij probeerde van alles te doen om toch die afspraken door te laten gaan. Tot ik besefte: ik heb los te laten, mij over te geven aan dat wat er is. Een les die ik al lange tijd te leren had, lag nu op een presenteerblaadje voor me. Deze les heeft ervoor gezorgd dat ik met meer ontspanning en overgave kan ondernemen.

En om eerlijk te zijn ben ik best trots dat we ondanks, of misschien wel dankzij deze pandemie een goed jaar hebben gehad.