Feedback Training

voor blijvende gedragsverandering

In 3 stappen écht aan de slag met feedback

De feedback trainingen van the UP movement zorgen voor blijvende gedragsverandering, omdat ze een andere opzet hebben dan reguliere feedback trainingen. De meeste trainingen leren de feedbackregels en het toepassen daarvan, maar wij horen regelmatig dat er na een dergelijke training nog steeds te weinig feedback wordt gegeven. We vertellen je graag wat de 3 stappen zijn waarom onze trainingen wél effectief zijn.

1. Vergroot de motivatie en verlaag de drempels
Wij starten een training altijd met de reden WAAROM mensen GEEN feedback geven. Op het moment dat de drempels om feedback te geven groter zijn dan de motivatie om het wel te doen, zal niemand feedback geven. Hoe goed je de feedback regels ook kent.

We gaan met het team in gesprek over de vraag: ‘Wat levert het jou, je team en de organisatie op als jullie als team meer feedback gaan geven?’ En daarnaast krijgen de deelnemers inzicht in de persoonlijke drempels om géén feedback te geven. En dat zijn er vaak een hoop! Dus: start met motivatie vergroten én drempels verkleinen.

2. Geef feedback met ons handvat ‘the Handshake’
De tweede reden waarom de trainingen van the UP movement wél voor blijvende gedragsverandering zorgen is dat wij werken aan de hand van het door ons ontwikkeld model ‘the Handshake’. Vijf eenvoudige stappen en reminders die je altijd bij je hebt en kunt doorlopen om ook daadwerkelijk feedback te geven. In de training gaan we actief aan de slag met het oefenen met deze 5 stappen.

3. Opzet training in meerdere korte sessies
Echte gedragsverandering vindt plaats in de praktijk tijdens het werk en niet tijdens een trainingsdag. Ook kost het aanleren van nieuw gedrag tijd en is dus onmogelijk om in één dag te bereiken. Door een trainingsdag van 8 uur ‘op te knippen’ in meerdere korte sessies, bereik je een beter resultaat. We organiseren als het ware korte ‘leerloops’ van het opdoen van kennis en ervaring tijdens de training om daar vervolgens in de praktijk mee te experimenteren. In een nieuwe sessie vieren we successen en leren we van de praktijkervaring: wanneer lukte het wel om feedback te geven en wanneer ook nog niet? We bouwen daar weer op voort om zo met elkaar blijvende resultaten te behalen.

Referentie

Tony Chocolonely
Bij Tony’s heerst een positieve cultuur waar het onderlinge vertrouwen hoog is. En ondanks dat één van de kernwaarden kritisch is, waren veel Tony’s vaak toch nog terughoudend om zich uit te spreken en feedback te geven. In korte tijd hebben alle teams het traject doorlopen en kennis gemaakt met Tony’s Handshake, de methode om de uitspreekcultuur te bevorderen. Het traject heeft een zeer goed resultaat gehad, want alle stellingen in hun werkpret enquête  die te maken hebben met vertrouwen, veiligheid en uitspreken waren significant toegenomen.

“In de tijd dat ik bij Tony’s Chocolonely werkte heb ik veel met Martine samengewerkt. Ze heeft Tony’s geholpen met persoonlijke coaching, teamcoaching en het opzetten en begeleiden van trainingstrajecten voor de hele organisatie. Vooral het traject dat we gemaakt hebben omtrent Tony’s feedback cultuur is me altijd bijgebleven omdat het echt heel sterk in elkaar zat en heel goed is geland binnen de organisatie. Martine stelt altijd de juiste vragen en creëert een hele fijne en veilige omgeving waar mensen zich durven uit te spreken. Heel blij mee!”

Great Place to Work
Het team helpt organisaties om een great place to work te worden. Zij werken met een bevlogen team van professionals aan deze mooie missie.
De sleutel voor dit team was om elke vrijdagmiddag een ‘boeman’ sessie te plannen, waarin er ruimte werd gecreëerd om alles wat je nog wilde uitspreken dat nog voor het weekend te doen. Door het woord ‘boeman’ te gebruiken werd de humor toegevoegd aan deze sessies, zodat de drempel juist eerder werd verlaagd. Kleine frustraties krijgen zo niet meer de kans om op te hopen en elk gesprek zorgt voor meer onderling begrip waardoor de samenwerking is verbeterd.

Wat heeft deze training voor deelnemers opgeleverd?

 • “Efficiënter werken met minder ruis in de communicatie”
 • “Uitspreken zorgt ervoor dat er geen frustraties ophopen”
 • “Uitspreken zorgt voor voortgang, er blijft minder liggen”
 • “Samenwerken i.p.v. tegenwerken”
 • “Dit bevordert projecten en daarmee de groei van ons bedrijf”
 • “Het biedt mij meer vertrouwen om mijn mening te verkondigen”

Resultaat

 • Het team doorleeft het belang van feedback geven en de impact die dat op het team en het bedrijf heeft
 • De teamleden hebben handvatten hoe zij het uitspreken en feedback geven kunnen toepassen in het team.
 • Het team heeft een concreet actieplan om daadwerkelijk meer feedback te geven.
 • Het zelfvertrouwen en het lef van je teamleden is vergroot.
 • Elk teamlid heeft meer zelfinzicht hoe zij de drempels om zich niet uit te spreken kan verkleinen
 • Teamleden maken bewust afwegingen welke zaken belangrijk zijn om uit te spreken en welke niet.

Programma en tarief

Met onze maatwerk aanpak komen we tot de beste resultaten. Als wij dicht aansluiten op jullie bedrijf en specifieke situatie, dan kunnen wij de beste resultaten bereiken. Hoe we werken?

 • We starten met een vrijblijvende intake waarin we het doel bespreken en inzoomen op jullie team.
 • Daarna krijg je een concreet voorstel voor programma en investering.
 • Na afstemming en akkoord plannen we de data, tijden en locatie.

We staan klaar om te sparren over de resultaten die jij met jouw team wilt bereiken. Neem gerust contact met ons op, dan denken we graag met je mee.

Voorbeeldprogramma van feedbacktraining:

Voorbereiding
Intake met teamleider of ondernemer en 1 of 2 collega’s uit het team. Het hele team ontvangt voorafgaand aan de kick-off een mail met alle informatie.

Kick-off (2 uur)
In deze sessie staat het ‘waarom’ van het traject staat centraal. Wat kan het het team en de organisatie opleveren om regelmatiger feedback te geven? Als de interne motivatie door iedereen doorleeft is, vergroot dat de betrokkenheid bij de training. Pas dan staan teamleden ook echt ‘open’ om nieuwe kennis en tools op te doen.

Deep Dive (4 uur)
In deze deep dive duiken we in praktisch toepasbare handvatten en modellen en staan we ook stil bij de redenen waarom mensen het zo lastig vinden om feedback te geven. Dat inzicht helpt om vervolgens over de drempel te stappen en het toch te doen. Experimenteren, oefenen en doen staan centraal. We sluiten af met concrete actiepunten door elk teamlid om na de training mee te oefenen.

Next steps (2 uur)
In deze laatste sessie vieren we successen, scherpen we handvatten of modellen nog aan en benoemt het team concrete vervolgacties.

Investering voor dit voorbeeldprogramma:  € 4.450,-
bij team van max. 12 teamleden, excl. btw, reiskosten/tijd, catering en locatie

Trainers

The UP movement werkt met diverse senior trainers in een netwerk. Zo hebben we de flexibiliteit om één of meerdere trainers te kiezen die goed aansluiten bij jullie organisatie.

Alle trainers hebben een (team)coach achtergrond en hebben daardoor oog voor de onderlinge dynamiek en patronen in het team én voor het helpen vergroten van het zelfinzicht bij elk teamlid. Op deze manier bieden we ook tijdens de sessie 100% maatwerk om met elkaar het beste resultaat te behalen.

De trainers zijn in staat om snel een vertrouwde sfeer neer te zetten en weten dynamisch mee te bewegen met de behoefte van de groep, maar wel altijd met het resultaat voor ogen.

Martine, Rebekka, Hilde, Carolien, Robin en Maaike

Offerte

Voornaam:*(Vereist)
Achternaam:*(Vereist)
Bedrijf:
Ik heb interesse in:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

(*) verplichte velden

Click here display popup