Training
Effectief Vergaderen

voor blijvende gedragsverandering

Stop met energieslurpende vergaderingen

We weten het allemaal: (online) vergaderingen zijn een groot energielek van werkend Nederland. In commercials, tv-programma’s en cartoons worden alle herkenbare vergadersituaties pijnlijk uitvergroot. Ook zijn er overal lijstjes te vinden met handvatten en tips om (online) vergaderingen te verbeteren.

En toch hebben vele bedrijven de sleutel naar goede (online) vergaderingen nog niet gevonden. Hoe zonde is dat, want het gaat ten koste van het werkplezier, van het resultaat en je wilt niet weten wat alle verspilde vergadertijd bedrijven kost.

Het alleen maar leren HOE je effectief moet vergaderen, waar veel trainingen zich op richten, is niet voldoende. Wij doen het anders, wij focussen in onze training op blijvende gedragsverandering. De kern van onze training is dat we de verantwoordelijkheid voor een effectieve en goede vergadering in het hele team vergroten. Ook weet je na de training hoe je het beste resultaat krijgt met hybride vergaderingen, met daarin een optimale mix tussen online en fysieke vergaderingen.

Wat zien wij vaak gebeuren? Een leidinggevende voelt zich verantwoordelijk voor een goede vergadering en is daarmee degene die het hardst aan het werk is. De rest van het team zit wat meer in een afwachtende houding. En hoe meer er een afwachtende houding is, hoe harder een leidinggevende vaak gaat werken en gaat ‘trekken’. En zo kom je onbedoeld met z’n allen in een negatieve spiraal. En met al het online vergaderen, waarbij een strakkere vergadering belangrijker is, zie ik dat deze negatieve spiraal nog verder toegenomen is. Wij noemen dat de dynamiek tussen leiderschap en volgerschap.

Aanpak

Hoe wij de verantwoordelijkheid in het team vergroten? Dat begint bij het met elkaar vaststellen van een helder doel en noodzaak. Ook kijken we welke ineffectieve patronen er zijn ingeslopen. En welke concrete handvatten gaan jullie helpen.

In een training aan voorzitters geven we de deelnemers inzichten en handvatten hoe zij die ineffectieve dynamiek in hun vergaderingen kunnen doorbreken. En hoe zij op een authentieke manier de vergadering kunnen voorzitten. Wij bieden dus niet een standaard training aan, maar kijken juist wat er nodig is en passen daar de training op aan.

In de training doorlopen we de 5 successtappen voor blijvende verandering. Lees meer over onze aanpak.

Referenties

Het MT van het productieteam van Tiofarma had een complexe uitdaging op hun bord. De bouw van een nieuwe productielocatie vroeg veel aandacht terwijl ook de lopende productie door liep. Het patroon wat aan het licht kwam in dit team was dat zij allemaal inhoudelijk georiënteerd waren en de neiging hadden om dan op een onderwerp wat aan het licht kwam helemaal in te zoomen en daarmee de tijd en andere prioriteiten uit het oog verloor. Door bewuster keuzes te maken of en wanneer er wordt ingezoomd, houden ze met elkaar meer regie op de vergadering.

In het team van beleidsadviseurs van een gemeente voelden alle teamleden frustraties bij de vergaderingen. De ene collega miste het inhoudelijk sparren over onderwerpen, een andere collega had juist behoefte om meer te focussen op proces en resultaat. Door het inzicht in ieder zijn persoonlijke stijl werden deze verschillen heel duidelijk zichtbaar. Dat gaf rust in het team en de sleutel was om met gelijkgestemde collega’s inhoudelijke brainstormsessies te plannen, naast de algemene teamvergaderingen.

Resultaat

Na de training effectief vergaderen:

  • Heb je inzicht hoe je optimale resultaten behaald met hybride vergaderingen.
  • Heb je handvatten hoe je ook in een online vergadering de dynamiek en energie hoog houdt.
  • Voelt het team de verantwoordelijkheid om met elkaar te zorgen voor effectieve vergaderingen.
  • Kent en herkent het team de eigen ineffectieve patronen tijdens vergaderingen.
  • Heeft het team handvatten om deze ineffectieve patronen om te buigen in gedrag dat bijdraagt aan de snelheid en kwaliteit van vergaderingen.
  • Weet het team de kwaliteiten van ieder teamlid in een vergadering bewuster in te zetten.
  • Is de energielek van ineffectieve (online) vergaderingen gedicht.

Programma en tarief

Met onze maatwerk aanpak komen we tot de beste resultaten. We staan klaar om te sparren over de resultaten die jij met jouw team wilt bereiken en te horen wat jullie grootste frustraties zijn. Neem gerust contact met ons op, dan denken we graag met je mee.

Start nu met de laagdrempelige ‘Fly on the Wall’ sessie
Boek deze sessie, als je snel meer inzicht wilt in de kansen om als team effectiever te worden in vergaderingen en meer zicht te krijgen op ingesleten vergader patronen.

De trainer sluit eenmalig aan bij jullie live of online vergadering en observeert de dynamiek, communicatie en de opbouw van de vergadering. Aan het einde van de vergadering wordt wat extra tijd gepland, waarbij de trainer in gesprek gaat en uitzoomt met het team.

De combinatie van deze reflectie en de observatie geeft de trainer voldoende input om na de ‘Fly on the Wall’ sessie een advies en concrete verbeterpunten te geven hoe de effectiviteit van jullie vergaderingen kan toenemen.

Investering ‘Fly on the Wall’ sessie € 495,-*
Voor aanwezigheid bij teammeeting en aansluitend korte dialoog met het team
Inclusief telefonisch advies met concrete verbeterpunten na afloop
* excl. BTW en evt. reiskosten en vergoeding voor reistijd
Bij een eventueel vervolgtraject, wordt (een gedeelte van) deze investering in mindering gebracht.

Trainers

The UP movement werkt met diverse senior trainers in een netwerk. Zo hebben we de flexibiliteit om één of meerdere trainers te kiezen die goed aansluiten bij jullie organisatie.

Alle trainers hebben een (team)coach achtergrond en hebben daardoor oog voor de onderlinge dynamiek en patronen in het team én voor het helpen vergroten van het zelfinzicht bij elk teamlid. Op deze manier bieden we ook tijdens de sessie 100% maatwerk om met elkaar het beste resultaat te behalen.

De trainers zijn in staat om snel een vertrouwde sfeer neer te zetten en weten dynamisch mee te bewegen met de behoefte van de groep, maar wel altijd met het resultaat voor ogen.

Martine, Rebekka, Hilde, Carolien, Robin en Maaike

Offerte

Voornaam:*(Vereist)
Achternaam:*(Vereist)
Bedrijf:
Ik heb interesse in:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

(*) verplichte velden