Effectief Samenwerken
en Communiceren

training voor blijvende gedragsverandering

Training Effectief Samenwerken en Communiceren

Betere resultaten én meer werkplezier

Miscommunicatie en het niet nakomen van afspraken is een grote frustratie in teams. Veel leidinggevenden ergeren zich aan de reactieve houding in het team. Teamleden daarentegen voelen zich niet gehoord, ervaren teveel of te weinig werkdruk of voelen zich zelfs onveilig.

Als er ‘gedoe’ is in een team, kost dat vaak enorm veel tijd. Tijd die teamleden niet besteden om productief te zijn en waarde toe te voegen. Heel simpel: Gedoe kost geld. En naast dat het geld kost, verliezen de teamleden ook hun werkplezier en is de kans groot dat ze op zoek gaan naar een andere werkomgeving. En in deze krappe arbeidsmarkt is het juist belangrijk om het bestaande team te behouden. Kortom hoe eerder je het gedoe oplost, hoe succesvoller je kunt zijn: betere resultaten en met meer werkplezier.

Daarnaast kun je ook met je team aan de slag om de stap te maken van ‘Good to Great’. Ook in een goedlopend team is vaak nog veel winst te behalen, door effectiever samen te werken, de talenten van de teamleden beter te benutten, met elkaar je tanden te zetten in een uitdagend doel, of elkaar scherpere feedback te geven. Dit geeft een boost aan de teamspirit en daarmee aan de resultaten van het team.

We vertellen je graag hoe wij je team kunnen helpen om effectiever samen te werken en met elkaar kosten te besparen en betere resultaten te bereiken.

Werkwijze

Onze maatwerk aanpak is onze grootste kracht. We zijn nieuwsgierig om jou en je team te leren kennen en te horen wat jullie willen bereiken. Daarbij is het ook belangrijk om goed voor ogen te hebben waar jullie team nu staat: zitten jullie met het team in een onrustige periode, zit je wellicht in een negatieve spiraal en wil je met je team weer in beweging komen óf hebben jullie een goedlopend team en wil je met elkaar de stap maken van ‘good to great’. Voor beide situaties kunnen we een passend programma maken.

We starten altijd met een intake en bespreken dan de huidige situatie van het team, blikken terug op relevante ontwikkelingen in het verleden en formuleren een concreet doel. Ook bespreken we de randvoorwaarden zoals timing, budget en overige zaken waar we in het voorstel rekening mee houden.

Op basis van alle informatie en het gewenste resultaat, stellen wij een maatwerk programma samen. Het is altijd ons streven om in zo min mogelijk tijd, het doel te bereiken. Wij geloven in het versterken van het eigenaarschap in het team, want uiteindelijk zullen jullie als team de groei en ontwikkeling zelf moeten doorzetten om een blijvend resultaat te behalen.

In de training doorlopen we de 5 successtappen voor blijvende verandering. Lees meer over onze werkwijze.

Referenties

“We hebben een ontzettend fijn traject gehad waarin ons team is begeleid in het vormgeven van de missie, visie en kernwaarden. De trainer weet met de opbouw van de sessies, de inspirerende oefeningen en empathie precies de juiste snaar te raken, zodat je als team grote stappen kunt maken. De trainer heeft zelfs onze teamleden warm kunnen maken voor het onderwerp acquisitie, iets wat velen in de afgelopen jaren niet is gelukt! De trainer kijkt echt naar wat je nodig hebt als team en welke vorm daarbij past. Ik zou the UP movement 200% aanraden!
Bibiëlle Altink – Klaarr

“Als groeiend bedrijf is het goed om van een ratjetoe aan taken naar een goede verdeling per persoon te gaan. En om je eigen en andermans sterke en minder sterke punten te kennen. Door leuke opdrachten leerden we elkaar goed kennen, werkten we samen in andere ‘koppels’ dan gebruikelijk en kreeg iedereen echt z’n eigen plek in het team. De trainer is integer, heeft humor, en lijkt volgend, maar doorziet processen heel goed. Een fijn mens en een supercoach om je team UP te brengen!”
Erna Beers – SUN

Resultaat

Resultaten die wij bereiken met onze training Effectief Samenwerken en Communiceren:

  • Teamleden krijgen praktische handvatten hoe ze effectiever kunnen samenwerken
  • Teamleden voelen zich meer verbonden door de tijd en aandacht die ze voor elkaar hebben in de sessie
  • Teamleden hebben concrete afspraken gemaakt
  • Teamleden vergroten hun zelfinzicht over hun unieke bijdrage in het team

Het resultaat hangt natuurlijk af van het doel wat we met elkaar bepalen.

Programma en modules

Ter inspiratie delen we hieronder een aantal modules waaruit een programma kan bestaan.
Zoals je kunt zien zijn er talrijke mogelijkheden. Afhankelijk van de situatie en het doel van jullie team maken we een programma op maat. Ben je benieuwd wat wij voor jouw team kunnen betekenen, neem dan contact met ons op.

Module: Benut de kracht van Verschillen
Wij geloven in inclusieve samenwerking, waarbij je juist gebruik maakt van de kracht van de verschillen in het team. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want juist collega’s die qua persoonlijkheid van elkaar verschillen, hebben vaak meer moeite om goed samen te werken. We geven concrete handvatten hoe je juist de kracht van de verschillen kunt benutten.
Optioneel kunnen we ook werken met een persoonlijkheidsanalyse zoals bijvoorbeeld een DISC of een Driving forces analyse. Mochten jullie eerder al een dergelijke analyse hebben gemaakt, dan kunnen we ook gebruik maken van de aanwezige analyses.

Module: Doorbreken van ineffectieve teampatronen
Waar mensen samenwerken ontstaan patronen en zijn er ongeschreven regels. Alle ‘zo doen we dat hier’ situaties kunnen inzicht geven in deze patronen. Patronen kunnen functioneel zijn, maar kunnen ook zorgen voor ineffectief gedrag.
Vaak worden deze ineffectieve teampatronen ook zichtbaar tijdens een teamsessie. Als dat gebeurt, zullen we daar altijd aandacht aan besteden, want met het bewust worden en doorbreken van ineffectieve patronen, kun je als team veel effectiever worden. Ook zijn deze patronen als externe trainer sneller te zien, dan door het team wat er middenin zit.

Module: Doorleef het Doel
Pas als je met elkaar een helder doel hebt, is het mogelijk dat teamleden pro-actief zijn en eigenaarschap tonen om met elkaar de beste prestatie neer te zetten. Een helder doel zorgt voor focus waardoor het makkelijker is om met elkaar de juiste prioriteiten te stellen. Op het moment dat individuele teamleden niet hetzelfde antwoord geven op de vraag ‘wat is het doel voor ons team?’ dan weet je dat dit een aandachtspunt kan zijn.

Module: Glasheldere teamafspraken, rollen en verantwoordelijkheden
Dit is de wat meer ‘harde’ kant van de samenwerking in het team waarin we concrete teamafspraken maken en kijken naar de verdeling en helderheid van rollen en verantwoordelijkheden. Wij zien dat er vaak onduidelijkheid is in teams op dit vlak en dat zorgt dan voor frustratie. Ook kan het zinvol zijn om eerder gemaakte afspraken te evalueren en aan te scherpen. Met name rondom het hybride werken is het belangrijk om te kijken welke afspraken nog steeds passend zijn bij de huidige situatie.

Module: Soepel Samenwerken
Om soepel te kunnen samenwerken is goede onderlinge communicatie belangrijk. In sommige teams ligt daar juist een uitdaging en kan het helpen om met elkaar een aantal praktische tools en handvatten te oefenen. Goede communicatie verlaagt de frustratie van teamleden en zorgt dat je sneller en effectiever kan werken.

Module: Versterk het Vertrouwen
Vertrouwen staat aan de basis van elk goed team. Veel teams scoren hier nog laag op. Zeker door de Corona periode heeft het onderling vertrouwen bij veel teams een deuk opgelopen. Ook als er veel wijzigingen zijn geweest of het team snel is gegroeid, kan het belangrijk zijn om in het programma aandacht te besteden aan het onderlinge vertrouwen. Als er weinig onderling vertrouwen is, spreken teamleden zich niet uit en daarmee mis je veel potentieel. Je versterkt het onderling vertrouwen door te zorgen dat de teamleden elkaar beter leren kennen in een veilige sfeer en dat er begrip en respect is voor ieders unieke bijdrage. En daarmee bouw je aan het fundament van je team van waaruit je betere resultaten kunt behalen en effectiever kunt samenwerken.

Trainer

The UP movement werkt met diverse senior trainers in een netwerk. Zo hebben we de flexibiliteit om één of meerdere trainers te kiezen die goed aansluiten bij jullie organisatie.

Alle trainers hebben een (team)coach achtergrond en hebben daardoor oog voor de onderlinge dynamiek en patronen in het team én voor het helpen vergroten van het zelfinzicht bij elk teamlid. Op deze manier bieden we ook tijdens de sessie 100% maatwerk om met elkaar het beste resultaat te behalen.

De trainers zijn in staat om snel een vertrouwde sfeer neer te zetten en weten dynamisch mee te bewegen met de behoefte van de groep, maar wel altijd met het resultaat voor ogen.

Martine van den Hoed

Offerte

Voornaam:*(Vereist)
Achternaam:*(Vereist)
Bedrijf:
Ik heb interesse in:
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

(*) verplichte velden