Krijg grip op groei

Groei gaat zo geleidelijk dat het daardoor ongrijpbaar wordt. Deze ongrijpbare groei maken we zelf door en zie ik ook veel in teams. Na verloop van tijd is het heel lastig om terug te halen hoe je je eerder hebt gevoeld of tegen welke uitdagingen het team toen liep. Je bent namelijk weer volop bezig met de uitdagingen of struggels die jullie nu ervaren. Dat is een gemiste kans. Je groeit namelijk het beste als ieder teamlid en ook het hele team veel zelfvertrouwen heeft in hun groeikracht en dat zelfvertrouwen krijg je door je groei te vieren.

Wil jij je groei bewuster ervaren? Pak pen en papier en ga schrijven! Door te schrijven leg je je ervaringen vast. Dat biedt je de mogelijkheid het op een later moment terug te lezen. Daarnaast zorgt het schrijven ook voor een verdieping van de ervaring. Door te reflecteren tijdens het schrijven vergroot je je zelfkennis en word je je meer bewust van de emoties die in een bepaalde situatie bij jou een rol spelen. Je krijgt inzicht hoe je daarin handelt en het is een prettige manier om je gedachten te ordenen.

Vijf tips die je op weg kunnen helpen:

  1. Trakteer jezelf op een mooi opschrijfboekje
  2. Kies een vast moment (in de week) om te gaan schrijven
  3. Denk niet teveel na over wat je schrijft. Laat de woorden als vanzelf komen
  4. Beschrijf je ervaring vanuit verschillende kanten; wat deed je? Wat dacht je? Hoe voelde je je? Wat heb je geleerd? Hoe reageerde je omgeving? Wat ging er goed en wat vond je lastig?
  5. Bewaar je boekje goed en lees het terug op momenten dat je een ‘boost’ kunt gebruiken of als je twijfelt over de stap die je aan het maken bent

Als elk teamlid zijn eigen groei op deze manier kan volgen, dan kun je dat ook weer met elkaar delen in het team. En zo groei je niet alleen als individu, maar ook als team.